Västgötaspets

Spitsen en Oertypen

Västgötaspets

Grootte
Reu: ca. 33 cm.
Teef: ca. 31 cm.

Historie en gebruiksdoel
Deze uit Zweden afkomstige veedrijver en waakhond wordt ook wel ‘heeler’ genoemd. Deze benaming verwijst naar het happen in de hielen van onwelwillende runderen. De ‘spets’ is een laagbenige hond. Dit zorgt ervoor dat de hond gemakkelijk een trap van een rebellerend rund kan ontwijken. De Västgötaspets blijkt in de praktijk een prima gezinshond te zijn.

Socialisatie en opvoeding
De Västgötaspets is een echte werkhond. Dit verlangt van zowel de fokker als van de eigenaar dat de jonge Västgötaspets goed gesocialiseerd wordt. Besteed hierbij aandacht aan de omgang met kinderen, vreemde mensen en andere honden. Laat de pup uitgebreid wennen aan bewegende prikkels als: fietsers, joggers, brommers, auto’s etc. Voorkom dat de hond een succesvolle jachtpartij op poten weet te zetten.

Deze karaktervolle hond is zeer leergierig en initiatiefrijk. Hierdoor kan een hond snel leren maar ook snel in de problemen komen. De opvoeding van de Västgötaspets bestaat dan ook met name uit het voorkomen van probleemsituaties en het belonen van gewenst gedrag. Dit kan met brokjes maar ook met het spelen van (bal)spelletjes. Het voordeel van de laatste beloningsmanier is dat u tevens voorziet in zijn grote behoeft aan activiteit en tegelijkertijd stimuleert u zijn eigenschap om samen te werken.

Verzorging en gezondheid
De vacht van de Västgötaspets dient wekelijks geborsteld en gekamd te worden. De vacht bestaat uit een ondervacht en een dekvacht. Tijdens de verharingsperiode laat met name de ondervacht los. Een extra borstelbeurt met een ‘herderharkje’ is dan beslist een aanrader.

Bij sommige exemplaren komt Heupdysplasie voor.

Västgötaspets is geschikt voor

G&g, VZH, behendigheid, canicross, steppen, fietsen. De Västgötaspets heeft voor een relatief kleine hond een groot uithoudingsvermogen. Zorg tevens voor voldoende mentale stimulatie. Denk hierbij aan het oplossen van ‘hondse’ puzzeltjes.

Let op: de Västgötaspets kan ook op een flat gehouden worden. Hier dient de hoeveelheid beweging en activiteit echter wel op aangepast te worden.

 

©Copyright 2019 Sitemap Puppyvoer wijzer