Shetland Sheepdog/Sheltie

Herdershonden en veedrijvers

Shetland Sheepdog of Sheltie

Grootte
Reu: gemiddeld 37 cm.
Teef: gemiddeld 35,5 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Shetland Sheepdog vindt zijn oorsprong op de Engelse Shetland eilanden. Hoe dat het ras exact ontstaan is, is onbekend. Het is vrijwel zeker dat de Schotse Herder één van de voorouders geweest is. De hond werd gebruikt om kuddes schapen te hoeden en om de schapen te beschermen tegen diefstal. Tegenwoordig mag de Sheltie zich verheugen op een (steeds) groeiende populariteit onder jonge gezinnen en mensen die een actief leven samen met hun hond niet schuwen.

Socialisatie en opvoeding
Hoewel een Sheltie met recht een ‘beginnershond’ mag worden genoemd, is er behoorlijk wat kennis over hondengedrag nodig om deze hond goed te socialiseren. Doordat de gemiddelde Sheltie een behoorlijk gevoelig karakter heeft, is het belangrijk dat de hond niet wordt blootgesteld aan ingrijpende ervaringen. Denk hierbij aan te grote, wilde honden die het jonge Sheltiepupje pardoes omverspringen of kleine kinderen die nietsvermoedend boven op de hond springen. Bouw de intensiteit van vreemde geluiden rustig op. Voorkom dat de hond schikachtig reageert. Veel Sheltie’s kunnen vluchtgedrag vertonen wanneer ze geconfronteerd worden met vreemde (angstaanjagende) geluiden.

Het opvoeden en trainen van de Sheltie is een ‘Piece of cake’… Dit betekent dat deze iets eigenzinnige herdershond voldoende baasgericht en intelligent is om snel te leren. Ook ongewenst gedrag is snel aangeleerd. Denk hierbij aan ongewenst blaffen. U kunt ervoor kiezen om nooit aandacht te schenken aan dit geblaf of u kunt uw hond leren om op commando te ‘zwijgen’.

Verzorging en gezondheid
Om klitten in de vacht te voorkomen is een tweewekelijkse borstelbeurt voldoende. Tijdens de ruiperiode mag de hond vaker geborsteld worden.

Bij de Sheltie komen de volgende gezondheidsproblemen voor: Oogziekten (PRA, CEA), Epilepsie.

Shetland Sheepdog of Sheltie is geschikt voor

Behendigheid, Flyball, Doggy-dancing, Canicross, UV, G&g etc.

Let op: Sommige fokkers maken nog steeds gebruik van (te) angstige en nerveuze ouderdieren. Laat u niets wijsmaken, koop hier geen pup. Angst is een sterk overervende gedragseigenschap. De kans is dus erg groot dat u een angstige pup koopt.

 

©Copyright 2019 Sitemap Puppyvoer wijzer