Middenslag, en Grote Poedel

Gezelschapshonden

Middenslag- en Grote Poedel

Grootte
Middenslag Poedel: 35-45 cm.
Grote Poedel: 45-58 cm.

Historie en gebruiksdoel
De herkomst van de Poedel is onbekend. Verschillende landen claimen verantwoordelijk te zijn voor het ontstaan van de Poedel. Het is goed mogelijk dat Poedelachtige honden in meerdere landen zijn ontstaan waardoor deze onduidelijkheid is gekomen. In ieder geval is wel bekend dat de hond furore heeft gemaakt in de jacht op waterwild. Zijn handelskenmerk de vacht heeft een puur functioneel karakter; het zorgt ervoor dat de hond zich gemakkelijk in het water kan bewegen en biedt tevens bescherming tegen de kou en terugvechtend wild. Waarom juist deze hond onderworpen wordt aan hondonterende praktijken als ‘Haute Couture-kapsels’ aangemeten krijgen en urenlang doelloos op bejaarde schoten zitten is onduidelijk. De Poedel is namelijk een hond met een ‘onbegrensd’ potentieel.

Socialisatie en opvoeding
De Middenslag- en Grote Poedel zal goed gesocialiseerd moeten worden om uit te groeien tot een stabiele hond. Leg de nadruk op het opdoen van positieve ervaringen met; kinderen, onbekenden, vreemde geluiden, bewegende objecten en andere honden. Een Poedel die terughoudend blijft, zal op een gegeven moment van zich af gaan bijten.

De Poedel dient vanaf dag 1 duidelijk opgevoed te worden. Het zijn namelijk zeer intelligente honden met een groot probleemoplossend vermogen. Met de snelheid van het licht leert de jonge Poedel namelijk hoe hij zijn ‘baasje’ moet leren gehoorzamen. U voorkomt dit door de hond voldoende bezig te houden met; gehoorzaamheid, spelletjes waarbij u de voorwaarden bepaalt en voldoende beweging. Het is verstandig om het hele gezin te betrekken bij de opvoeding omdat de Poedel zich tot een ‘eenmanshond’ kan ontwikkelen.

Verzorging en gezondheid
De vacht van de Poedel verhaart nauwelijks. Als er al haren uitvallen, blijven ze hangen in de krullende vacht. Daarom is een (korte) wekelijkse borstelbeurt voldoende om de vacht te onderhouden. Als gezinshond volstaat een (1 of 2 maandelijks) bezoek aan het trimsalon.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen; Heupdysplasie, erfelijke oogafwijkingen, knieproblemen, epilepsie.

Middenslag, en Grote Poedel is geschikt voor

G&g, obedience, uv-proef, breitensport, thriathlon, zwemmen, doggy-dancing, frisbee, canicross, apporteren, behendigheid, flyball. De Middenslag- en de Grote Poedel hebben behoorlijk wat beweging nodig.

Let op: koop geen Poedelpup waarvan de ouderdieren nerveus en/of angstig gedrag vertonen.

 

 

 

©Copyright 2018 Sitemap Puppyvoer wijzer