Heidewachtel/Kleine Münsterlander

Staande Honden

Heidewachtel (Kleine Münsterlander)

Grootte
Reu: 52-56 cm.
Teef: 50-54 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Heidewachtel, ook wel Kleine Münsterlander genoemd, vindt zijn oorsprong in de uitgestrekte Duitse Heidegebieden. De hond werd ingezet om wild op te zoeken, aan te wijzen, op te stoten en om het aangeschoten wild te apporteren. De Heidewachtel bewijst hiermee een allround jachthond te zijn.
Heidewachtels kenmerken zich door hun zachtaardigheid, meegaandheid en hun nog steeds aanwezige jachtdrift.

Socialisatie en opvoeding
De Heidewachtel zal goed gesocialiseerd moeten worden. Leg de nadruk op onbekende mensen en kinderen, andere honden en bewegende objecten. Vergeet ook vooral niet om de jonge Heidewachtel voldoende aan geluid te wennen. Voorkom dat de hond succes heeft met ongewenst jagen. Leer de Heidewachtel het commando “Hier” zo snel als mogelijk. Dit kan later problemen voorkomen. Stel vanaf dag 1 duidelijke grenzen en voer deze grenzen consequent door.

Het opvoeden van de Heidewachtel is niet ingewikkeld. Aan de ene kant is de Heidewachtel bijzonder genegen aan zijn baas, hij leert snel, is speels en ook nog een sociaal… Aan de andere kant heeft deze jachthond een sterk ontwikkeld probleemoplossend vermogen. Hierdoor kan de hond bijzonder initiatiefrijk zijn en zich soms bemoeien met mensen of honden waar hij zich beter niet mee had kunnen bemoeien. Met een opvoeding en training waarbinnen spel en beloning centraal staan, bereikt men het meeste bij de Heidewachtel.


Verzorging en gezondheid
De vacht van de Heidewachtel dient ongeveer twee maal per week geborsteld te worden. Zorg ervoor dat de gehoorgang schoon blijft door het teveel aan haar te laten verwijderen. Vraag aan een ervaren trimster hoe u dit het beste kunt doen.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen; de Heidewachtel is een relatief gezonde hond. De rasvereniging houdt dit nauwkeurig in de gaten.

Heidewachtel (Kleine Münsterlander) is geschikt voor

G&g, UV-proef, behendigheid, VZH, fietsen, joggen, steppen, speuren, jachthondensport. De Heidewachtel heeft veel beweging en mentale activiteiten nodig.

Let op: koop geen pup van angstige of nerveuze ouderdieren. Sommige Heidewachtels hebben een (geluids)fobie.

 

©Copyright 2019 Sitemap Puppyvoer wijzer