Gos d'Atura

Herdershonden en veedrijvers

 

Gos d’Atura

Grootte
Reu: 47-55 cm.
Teef: 45-53 cm.

Historie en gebruiksdoel
De naam Gos d’Atura is afgeleid van zijn originele naam Gos d’Atura Catalá, hetgeen zijn plaats van afkomst verraadt. De uit Catalonië afkomstige Gos is een zeer veelzijdige werkhond. Hij werd met name gebruikt als herders- en waakhond. Waar de meeste herdershonden een voorkeur voor schapen, geiten of grote runderen hebben, maakt het de Gos niets uit. Wie het land van herkomst bezoekt, zal nog steeds werkende Gos d’Atura,s aantreffen die vrolijk aan het werk zijn.

Socialisatie en opvoeding
Wie kiest voor een Gos d’Atura, zal zich moeten verdiepen in de geschiedenis en aard van het beestje. Om deze werkhond in een ‘sociaalvaardige jas’ te passen, zal hij langdurig en uitgebreid gesocialiseerd moeten worden. In de praktijk betekent dit, dat de hond veel positieve ervaringen zal moeten opdoen met vreemden, kinderen, andere dieren, vreemde geluiden, afwijkende situaties, bewegende objecten etc. Vergeet ook zeker niet om in de schemer en/of het donker op pad te gaan.

De Gos d’Atura heeft een zelfstandig manier van werken en optreden. Dit betekent in de praktijk dat u hem op een duidelijke, standvastige en consequente manier zult moeten opvoeden. Door zijn toewijding aan de baas zal de gehoorzaamheidstraining soepel verlopen. Voorkom dat uw hond een éénpersoonshond wordt door het hele gezin te betrekken bij de gehoorzaamheidstraining.

Verzorging en gezondheid
De verharing van de Gos verloopt in fasen. Meestal verhaart eerst de voorhand en daarna de achterhand. De vacht mag er ruig uitzien, daardoor is regelmatig kammen en borstelen niet nodig. Voorkom klitvorming met een grove kam.

De Gos d’Atura is een gezond ras.

Gos d'Atura is geschikt voor

G&g, UV-proef, VZH en Triathlon, Behendigheid, Fietsen, Joggen, Vee drijven en hoeden. Deze hond heeft veel beweging en activiteit nodig.

Let op: ondanks zijn ‘hoge aaibaarheidsfactor’ is de Gos d’Atura geen allemansvriend. Schaf deze hond dus niet aan omdat hij ‘er zo leuk’ uitziet.

 

 

 

©Copyright 2019 Sitemap Puppyvoer wijzer